Evenimentul Parteneriat

Evenimentul Parteneriat

În ziua de 11 și 12 aprilie, în Hotelul Fidelitas, a avut loc un eveniment, din cadrul proiectului ’’Crearea mediului de practică pentru elevii din învățământul profesional din localitateta Sfântu Gheorghe’’. Gazda evenimentului a fost Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, reprezentant prin Kristó Kinga, membru al echipei de proiect și Expert Inovare și Parteneriate Practică. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea competențelor tehnice și integrarea pe piața muncii a eleviilor din învățământul profesional din Sfântu Gheorghe. Participanți: Pethes Alexander (Zambelli Metal), Incze Vilmos (Zambelii Metal), Marton Ede (Red Rock Marine), Dálnoki Barna (PFA Dalnoki), Csiszér Csaba (SASZE-ASASF), Barta Vilmos (Nexxon), Kristó Zoltán (Kristó SRL), Mihálcz Szende-Beáta (Camera de Comerț și Industrie), Bálint Ákos-Csanád (Ákos SRL), Demeter Dávid (Liceul Technologic Puskás Tivadar), Péterfi Irénke (Camera de Comerț și Industrie Covasna), Fail Ildiko (Fundația Puskas Tivadar), Pozna David (Ariadne Impex), Raduly Barnabas (Ariadne Impex).

Kristó Kinga a prezentat participanțiilor problema globală, lipsei forţei de muncă, cu care se confruntă companiile. Problema ar putea fi prevenită prin mobilizarea tineriilor, însă lipsa experienţei profesionale reprezintă un impediment major. De aceea ar fi cât mai important formarea şi sezvoltarea de competenţe profesionale şi transversale a eleviilor, precum şi asigurarea posibilităţii de fiecare elev să-şi experimenteze aptitudinile în mai multe domenii, ca să poate să-şi dea seama care este domeniul în care ar vrea să activeze şi să obţină performanţă. În ceea ce priveşte împiedicarea imigrării forţei de muncă ar fi nevoie de promovarea domeniilor, prezentarea posibilităţiilor, şi motivarea eleviilor ca să experimenteze cât mai multe domenii. Zilele deschise, precum şi vizitarea firmelor ar reprezinta o soluţie în reducerea imigrării forţei de muncă.

Participanţii au căzut deacord că nu experți trebuie căutați mai întâi, ci om, deoarece personlitatea unui om este mai importantă decât calificarea profesională, şi fiecare persoane deţine aptitudini ţi competenţe ce pot fi fructificate, dacă persoana respectivă dă dovadă de voinţă. Un alt obiactiv important al proiectului constă în evaluarea competenţelor eleviilor participanţi, asta fiind un aspect indispensabil în eficientizarea muncii. Antreprenorii au semnalat că CV-urile nu conţin caracteristici personale, când de fapt ei sunt interesaţi de aceste aspecte, în loc de şablonuri şi consideră că este foarte important evaluarea acestor aptitudini.

La Zambelli Metal SRL orele de practică a eleviilor se va derula după model german, învăţământ profesional în sistem dual, amenajarea atelierului de practică este în curspentru elevii care învață în domeniul de sudor din ’’Liceul Technologic Puskás Tivadar’’. În scopul diminuării lipsei foţei poate fi o soluţie investirea în oameni, precum şi educarea lor, eventual reprofilarea lor, deoarece cunoștiințele și experiențele școlare nu sunt suficiente. Aceste investaţii se consideră unele cu câştig sporit pe termen lung, însă numai în cazul în care salariile sunt competitive cu cele din străinătate sau cu cele din orași mari.

Participanții au semnalizat o altă problemă și anume lipsa platformelor locale de joburi. Soluționarea acestei probleme ar fi crearea de profile de companie, unde ar fi disponibile informații și date despre companiile care oferă loc de muncă.