Concursul meseriilor 2020

În perioada 20-22 mai 2020 au avut loc concursurile pe meserii organizate în cadrul proiectului Învață meseria. Elevii Liceului Tehnologic Puskás Tivadar au fost încurajați în exprimarea creativității și în dezvoltarea spiritului competitiv. Organizatorii au fost partenerii proiectului: Camera de Comerț și Industrie a Județului Covasna, KRISTO Srl, Asociația Service-urilor Auto din Sfântu Gheorghe (ASASF), ARIADNE IMPEX Srl și Fundația Culturală Technico-Științifică ”Puskás Tivadar” 

 

Concursurile pe meserii au fost organizate pentru elevii din domeniul auto, electrotehnică și mecanică, care au avut loc în clădirea de practică al Liceului Tehnologic Puskás Tivadar, situată pe strada Muncitorilor. Evenimentul privat a fost difuzat online pe pagina de facebook a proiectului de către organizatori, astfel toți cei interesați au avut posibilitatea de a viziona derularea acestuia. 

 

Datorită contextului actual COVID-19, la evenimentul de 3 zile au participat 14 elevi. Cei prezenți s-au împărțit astfel: 6 elevi din domeniul mecanică, 5 elevi din domeniul auto și 3 elevi din domeniul electrotehnică. Concurenții aveau de rezolvat probe din domeniul lor, iar produsele rezultate au fost prezentate unui juriu format din specialiști.

 

Conform art. 1 punctul 6 al HG nr.16 publicată pe data de 18 mai 2020 pentru completarea Legi 55/2020 art.5 alin.3 punctul 3, la evenimentul privat nu au participat mai mult de 8 persoane deodată. În fiecare zi înainte de evenimente, sălile au fost dezinfectate, la fel și după terminarea acestora. Participanții au avut voie să intre în săli după măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor, purtând echipament de protecție și respectând distanța de 1,5 m față de celelalte persoane. De asemenea era nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere și a unui chestionar, iar timpul petrecut în săli era de maximum 3 ore cu pauze de 20 de minute, timp în care săliile erau eliberate pentru dezinfectare.

Ziua 1 – Concurs reparații auto

 

Miercuri, 20 mai, a avut loc concursul pentru domeniul auto, în cadrul căruia elevii participanți pe lângă probele de practică, trebuia să răspundă și la întrebări teoretice în timp ce rezolvau pe cele practice. Încurajarea eleviilor a venit din partea unor ingineri auto, cei care erau responsabili și pentru asigurarea unei atmosfere cat mai plăcute. Datorită stării de alertă, elevii au concurat individual pe baza unei programări prealabile.

 

Printre probe s-a enumerat: modul de recepție al mașinii în atelier, schimb de roți și diferite lucrări de diagnosticare, toate indispensabile pentru postul de mecanic auto. Cei mai competenți elevi au fost evaluați de juriul format din experți precum: Szabó Antal și Csiszér Csaba din partea Asociației Service-urilor Auto din Sfântu Gheorghe și Niczuly Zsuzsanna, responsabil pentru corectitudinea desfășurării competiției. Mulți experți din domeniu au avut posibilitatea de a viziona evenimentul și să urmărească live pe concurenți în timp ce acestea derulau probele practice pe mașini.

 

Premiantul de pe locul I a fost Farkas Botond-Lóránd.

Premiantul de pe locul II a fost Pakucs Ádám-Andor.

Premiantul de pe locul III a fost Pataki Áron-László.

Au primit mențiuni Csürös Krisztián-Endre și Rápolti Lehel diákok.

Ziua 2. – Concurs de mecanică

 

Elevii din domeniul mecanică s-au întrecut joi, 21 mai 2020, sub supravegherea juriului format din experți al companiilor locali și anume: Marton Ede, reprezentantul companiei norvegiene RED ROCK MARINE, Pozna Dávid, reprezentantul firmei ARIADNE IMPEX, și Niczuly Zsuzsanna, responsabil pentru corectitudinea evaluării probelor de concurs.

 

Datorită contextului actual al pandemiei, elevii au concurat individual, proba necesitând planificare exactă, deoarece trebuia să fie construita o arbaletă scorpion din materialele puse la dispoziție.  În timpul asamblării, Kristó Kinga a oferit răspunsuri la întrebările ivite, a supravegheat folosirea corectă a uneltelor, și s-a ocupat de dezinfectarea acestora.  

 

După asamblarea arbaletelor, concurenții trebuiau să execute diferite probe, juriul fiind curios și de precizia acestora și de faptul de cât de bine cunosc participanții capacitățile uneltelor nou asamblate. La fiecare probă a participat câte un concurent cu propria arbaleta construita, astfel nu s-a depășit numărul de 8 persoane admise concomitent în sala de concurs.

 

Câștigătorii concursului:

  • Premiul I: Pál Roland Renátó
  • Premiul II: Dálnoki Márk-Attila
  • Premiul III: Györbíró József Zsombor
  • Mențiune: Veres Balázs Hunor

Îi felicităm și pe Tök Norbert și pe Varga Levente-Csaba.

Ziua 3 – Concurs electrotehnică

 

Concurenții din domeniul electrotehnică au avut competiția pe data de 22 mai 2020, joi, acesta fiind alcătuită dintr-o probă complexă în cadrul căreia elevii trebuiau să construiască și să pună în funcțiune un robot de auto-balansare cu ajutorul dispozițiilor electrotehnice asigurate.

În timpul concursului, Kristó Kinga și Antal Zoltán au venit cu idei și observații care i-au ajutat pe toți ca să reușească fiecare reglarea corectă a robotului.

 

Robotul trebuia să fie testat prin trei probe la diferite nivele de dificultate. Astfel elevii au  programat in prealabil roboții, ca aceștia să poate să treacă cu succes de fiecare probă.

Din păcate, prin cea mai grea probă nici un robot nu a trecut, însă concurenții nu s-au descurajat, deoarece fiind prima dată când lucrează cu piesele respective, au reușit să învețe jucându-se, un nou proces de funcționare.

 

 

Juriul era încântat de entuziasmul participanților și a luat cele mai potrivite decizii din punct de vedere profesional. Niczuly Zsuzsanna, Antal Levente, expert electrotehnic, inginer la IBM Brașov, și Bodó Zsombor, antreprenor local în domeniul electrotehnic și printare 3D, au oferit sfaturi utile și au încurajat elevii ca să continue învățarea și să nu se renunțe niciodată.

 

Elevii au participat cu succes la probe și au reușit următoarea performanță:

  • Locul I: Máthé István
  • Locul II: Veres Csongor 
  • Locul III: Kovács Dávid-Árpád