Concursul Meseriilor – Rezultate

În perioada 28.05.2019-30.05.2019 a fost organizatconcursul de meserii pentru elevii din Liceul Tehnologic Puskas Tivadar, scopul fiind dezvoltarea competitivității și creativității acestora. Concursul a fost organizat în cadrul proiectului “Crearea mediului de practică pentru elevii din învățământul profesional din localitatea Sfântu Gheorghe”, lansat în 2018, organizatorii fiind parteneri din proiect: Camera de Comerț și Industrie CovasnaKRISTO Srl., Asociația Service Auto Sfântu Gheorghe (ASASF-SASZE), ARIADNE IMPEX Srl. și Fundația Culturală Technico-Științifică ”Puskás Tivadar”.Concursul a fost organizat în clădirea G a Liceului Tehnologic Puskas Tivadar (str. Muncitorilor) pentru elevii din clasele cu specializare: mecanică, electro și auto. Evenimentul a fost deschis pentru public. Pe parcursul celor trei zile de concurs au fost prezenți 42 de elevi din cele trei specializări (16-mecanică, 14-auto, 12-electro). Elevii au primit exerciții de rezolvat conform specialzării acestora, care au fost evaluate de juriu.

În data de 28 mai (marți), la concurs au participat elevii din domeniul mecanică, care au fost evaluați de reprezentanții companiilor locale: Pethes Alexander (Zambelli), Marton Ede (Red Rock Marin) și Lázár Attila cine a fost responsabil pentru evaluarea corectă.

Participanții au concurat în echipe de câte trei. A fost nevoie de munca în echipă deoarece s-a construit o macara mică cu ajutorul materialelor și echipamentului pus la dispoziția concurenților.

Dupa construcția macaralei, aceasta a fost supusă la diferite probe, juriul fiind interesat nu numai de precizitate, punctualitate dar și de cunoștințele elevilor despre abillitățiile macaralei.

Căstigătorii concursului:

  • primul loc: echipa lui Páll Ferencz, Pál Roland Renato și Hirni Botond
  • locul doi: echipa lui Prázsmárii Zsombor-Csaba, Tök-Kovács Richárd și Doczi Bogdán
  • locul trei: echipa lui Györgybíró József Zsombor, Szabó Attila-Mihály și Pál Csaba-Zsolt
  • dilpoma de merit: Szász Apor-Kristóf, Ferencz Hunor, Veres Balázs Hunor, Balogh Árpád Tibor, Tusa Zsolt, Szakács Barna Tihamér și Dálnoki Márk-Attila

Pe parcrusul zilei de 29 Mai, miercuri,  elevii din domeniul auto și-au măsurat cunoștințele, având nu numai exerciții practice dar ci și teoretice, acestea fiind evaluate de reprezentanții ASASF-SASZE : Szabó Antal, Dálnoki Barna și Lázár Attila. Elevii au primit exerciții ca scimbarea unui roți, unui injector , sarcini care sunt esențiale în cazul unui mecanic auto.

Mulți profesioniști au vizitat concursul, așa având șansa să urmărească elevii în timp ce desfășurau proba practică.

Pe primul loc a terminat Fazakas Attila, pe locul doi Blága Attila, pe locul trei Kelemen Zsombor Lajos, iar elevii Pataki Áron László, Farkas Botond Lóránd și Dálnoki Barna a primit diplome de merit.

Joi, (30 Mai) concursul a fost organizat în domeniul electro, elevii având un exercițiu foarte complex: au trebuit să pună împreuana un autorobot cu ajutorul dispozitivelor electronice disponibile .  Robotul trebuie să facă față la 4 teste, fiecare având diferite nivele de dificultate.

După fiecare probă, robotul trebuia reprogramat pentru etapa următoare.

Proba cea mai grea era labirintul, din care robotul trebuia să iasă singur.

Membrii juriului, Lázár Attila, Antal Zoltán repezentanții firmei AB INITIO RESEARCH SRL-D precum și Földes Levente de la firma KRISTÓ SRL, erau încântați de entuziasmul și cunoștințele concurenților.

  • În urma evaluărilor locul unu a fost ocupat de echipa lui Rab Hunor-Imre și Keresztes Bálint,
  • locul doi de echipa lui Veres Zoltán-József și Kovács Dávid-Árpád,
  • urmând de echipa lui  Fazakas Nándor și Mezei Roberto–Levente, ei ocupând în clasament locul trei.
  • Mențiuni de onoare au fost acordate elevilor Tóth Gellért, Máthé István, Izsák Tibor Koppány, Kész János Tamás, Veres Csongor și Szilágyi Harold.

Concursul s-a bucurat de vizita specialiștilor din domeniu, a diferitelor companii locale cât și de prezența domnului Kelemen Tibor din partea Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă – Covasna, cel din urmă salutând cu bucurie această inițiativă.

Concursul din data de 30.05, a fost vizitat de Domnul Lázár Zoltán (consilier pentru relații externe din partea Consulatului Ungariei din Miercurea Ciuc),  de Doamna Deák Gyöngyvér (din partea CED) precum și de Domnișoara Sulyok- Pál Andrea (de la clusterul regional Prowood), ei având posibilitatea de a observa elevii în timpul concursului și purtând discuții cu organizatorii despre posibilitățile în viitor.

Domnul Demeter Dávid, directorul Liceului Tehnologic Puskás Tivadar a declarat că și în continuare va sprijinii această inițiativă, în opinia Domnișoarei Mihálcz Szende-Beáta, manager de proiect  acest concurs a fost numai un ”test”, fiind foarte important feedbackul eleviilor în organizarea concursului din 2020.