Szakmák Versenye 2020

Tanulj Szakmát projekt keretén belül 2020. május 20-22. között szakmai vetélkedőket szerveztek. A Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjait a kreativításuk kibontakozására, versenyképességük fejlesztésére bátorították. A verseny szervezői a projekt partnerei: a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a KRISTO Kft., a Sepsiszentgyörgyi Autószerelők Egyesülete (SASZE), az ARIADNE IMPEX Kft. és a Puskás Tivadar Alapítvány.

 

Szakmák Versenye a mechanika, autószerelés és elektrotechnika szakos diákoknak szólt, a versenyek helyszínéül a Puskás Tivadar G épülete, Munkás utcai műhelyépülete szolgált. A privát eseményt, a projekt facebook oldalán közvetítették a szervezők az érdeklődők számára és bárki szemtanúja lehetett a szakmaiságnak.

 

A 3 napos versenysorozaton összesen 14 diák vett részt a megszorítások miatt. Résztvevő diákok: 6 diák a mechanika, 5 diák az autószerelői, illetve 3 diák az elektrotechnika szakról. A diákoknak a szakmájuknak megfelelő feladatokat kellett megoldaniuk, összerakniuk és mindezek után a szakmai zsűri előtt bemutatni az általuk készített műremekeket.

 

Betartva a készenléti állapot idején publikált 2020. május 18-ai 16-as kormányzati igazgatás 55/2020 szóló törvény 5. cikkelyének a 3 bekezdésének az a) pontjának a kiegészítése alapján: az 1.-es cikkelye 6. pontját betartva, a privát eseményen nem vettek részt 8 személynél többen egy időben. A termek minden alkalommal az események előtt fertőtlenítve voltak és az esemény zártával is. Minden résztvevő lázmérés, kézfertőtlenítés, védőfelszerelésben és 1,5 méteres biztonsági távolságot tartva léphetett a terembe. Miután kitöltötte a szervezők által kért Nyilatkozatokat és kérdőíveket. Maximum 3 órát töltve ugyanabban a légtérben, amelyet 20 perces szünetre el kellett hagyni a fertőtlenítés idejére.

Autószerelők Napja - 1. Verseny Nap

 

Szerdán, május 20-án az autószerelés területén tevékenykedő diákok mérettetek meg, nem csak gyakorlati próbákat kellett kiállniuk, hanem elméleti kérdésekre is válaszolniuk kellett a gyakorlatok végrehajtása közben. Autómérnökök lelkesítették a fiatalokat és felügyelték a verseny jó hangulatát. A versenyzők a készenléti állapot követelményei miatt egyénileg versenyeztek előre meghatározott időpontokban érkezve.

 

A feladatok között szerepelt gépjármű bevételezés, kerékcsere és különböző méréstechnikai (diagnosztikai) feladatok, amik elengedhetetlenek egy jó autószerelő esetében. Ezen a napon is egy szakmai zsűri értékelte a legjobbakat, mégpedig a Sepsiszentgyörgyi Autószerelők Egyesülete részéről: Szabó Antal és Csiszér Csaba, valamint Niczuly Zsuzsanna biztosította a verseny igazságos menetét. Számos szakmabeli tekinthette meg a versenyt és élesben figyelhette meg a versenyzőket amint az adott autókon végzik el a gyakorlati próbákat.

 

A versenyen első helyen végzett Farkas Botond-Lóránd.

Második helyezést ért el Pakucs Ádám-Andor.

Harmadik lett Pataki Áron-László.

Dicséretben részesültek Csürös Krisztián-Endre és Rápolti Lehel diákok.

Mechanikai Verseny - 2. Verseny Nap

 

Csütörtökön, május 21-én a mechanika területén tevékenykedő diákok méretették meg magukat, a fiatalokat egy szakmai zsűri értékelte, mégpedig a következő helyi vállalkozások képviselői: Marton Ede, a norvég RED ROCK MARINE cég sepsiszentgyörgyi irodájának képviselője, ifj. Pozna Dávid az ARIADNE IMPEX cég képviselője alkotta, továbbá Niczuly Zsuzsanna, aki a verseny igazságos értékeléséért volt a felelős.

 

A versenyzők a készenléti állapot követelményei miatt egyénileg versenyeztek, szükség volt a pontos tervezésre, mert egy kisebb skorpió íjat kellett összerakniuk a rendelkezésre álló anyagokból és eszközökből. Az összeszerelés alatt végig segédkezett Kristó Kinga, aki készségesen válaszolt a felmerülő kérdésekre és felügyelte a szerszámok megfelelő használatát, fertőtlenítését.

 

Ahogyan elkészültek az íjak, különböző próbákat is végre kellett hajtaniuk, a zsűri ugyanis tesztelte a pontosságot valamint, hogy a diákok mennyire ismerik az általuk összerakott termék képességeit. Minden tesztnél csak 1 diák vett részt az általa épített művével, így egyik zsűrizésnél sem haladták meg a 8 személyes létszámot ugyanazon légtérben.

 

A verseny győztesei:

  • első helyezést ért el: Pál Roland Renátó
  • második helyezést ért el: Dálnoki Márk-Attila
  • harmadik díjban részesült: Györbíró József Zsombor
  • dicséretben részesült: Veres Balázs Hunor

 

Gratulálunk a részvételért Tök Norbertnek és Varga Levente-Csabának is.

Elektrotechnikusok Napja - 3. Verseny Nap

 

Pénteken, május 22-én az elektrotechnika szakos diákok versenyeztek, a versenyzők feladata összetett volt, a rendelkezésre álló elektronikai eszközök segítségével egy egyensúlyozó robotot kellett összerakniuk és beprogramozniuk.

Kristó Kinga és Antal Zoltán a verseny közben kisegítette néhány tippel, hogy mindenki megfelelően be tudja állítani a robotját.

 

A robotnak 3 különböző próbatételt kellett kiállnia, eltérő nehézségi szinteken. A diákok egyénileg előre programozták az egyensúlyozásra a robotokat, hogy a próbatételeket sikeresen teljesítsék.

A legnehezebb próbatétel sajnos egyetlen robotnak sem sikerült, de nem csüggedtek a diákok, hisz most először találkoztak a különböző alkatrészekkel és játszva tanulták a működését.

 

A szakmai zsűri ámulattal figyelte a versenyzők lelkesedését és igyekezett értékelni szakmai szempontból: Niczuly Zsuzsanna, Antal Levente, elektrotechnikai szakértő, a brassói IBM mérnöke, és Bodó Zsombor, elektrotechnikai és 3D nyomtatással foglalkozó egyéni vállalkozó, tanácsokkal látta el a fiatalokat és buzdította, hogy próbálgassák a szárnyaikat és semmiképpen se adják fel.

 

A diákok ügyesen vették a kihívásokat és a következő helyezéseket érték el:

  • első helyezést ért el: Máthé István
  • második helyezést ért el: Veres Csongor
  • harmadik díj Kovács Dávid-Árpád vihette haza