Szakmák Versenye – eredmények

A 2018-ban indult Tanulj Szakmát projekt keretén belül 2019. május 28-30. között szakmai vetélkedőket szerveztek ami révén Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjait a kreativításuk kibontakozására, versenyképességük fejlesztésére bátorították. A verseny szervezői a projekt partnerei: a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a KRISTO Kft., a Sepsiszentgyörgyi Autószerelők Egyesülete (SASZE), az ARIADNE IMPEX Kft. és a Puskás Tivadar Alapítvány. A Szakmák Versenye a mechanika, autószerelés és elektrotechnika szakos diákoknak szólt, a versenyek helyszínéül a Puskás Tivadar G épülete, Munkás utcai műhelyépülete szolgált. Az esemény publikus volt az érdeklődők számára és bárki szemtanúja lehetett a szakmaiságnak ezeken a napokon.  A 3 napos versenysorozaton összesen 45 diák jelentkezett a három szakról, ebből 17 diák a mechanika, 14 diák az autószerelői, illetve 14 diák az elektrotechnika szakról. A diákoknak a szakmájuknak megfelelő feladatokat kellett megoldaniuk, összerakniuk és mindezek után a szakmai zsűri előtt bemutatni az általuk készített műremekeket.

Kedden, május 28-án a mechanika területén tevékenykedő diákok méretteték meg magukat, a fiatalokat egy szakmai zsűri értékelte, mégpedig a következő helyi vállalkozások képviselői: Pethes Alexander, a német ZAMBELLI vállalat képviselője, Marton Ede, a norvég RED ROCK MARINE cég képviselője, ifj. Pozna Dávid az ARIADNE IMPEX cég képviselője alkotta, továbbá Lázár Attila, aki a verseny igazságos értékeléséért volt a felelős. A versenyzők három fős csapatokat alkotva versenyeztek, szükség volt a csapatmunkára, mert egy kisebb darut kellett összerakniuk a rendelkezésre álló anyagokból és eszközökből. Az összeszerelés alatt végig segédkezett Ráduly Barnabás, aki készségesen válaszolt a felmerülő kérdésekre és felügyelte a szerszámok megfelelő használatát. Ahogyan elkészültek a daruk, különböző próbákat is ki kellett állniuk a szerelvénynek, a zsűri ugyanis tesztelte a precizítást, pontosságot valamint, hogy a diákok mennyire ismerik az általuk összerakott daru képességeit. A verseny győztesei:

  • első helyezést értek el: Páll Ferencz, Pál Roland Renato és Hirni Botond csapata
  • második helyezést értek el: Prázsmári Zsombor-Csaba, Tök-Kovács Richárd és Doczi Bogdán csapata
  • harmadik díjban részesültek: Györbíró József Zsombor, Szabó Attila-Mihály és Pál Csaba-Zsolt csapata
  • dicséretben részesültek: Szász Apor-Kristóf, Ferencz Hunor, Veres Balázs Hunor, Balogh Árpád Tibor, Tusa Zsolt, Szakács Barna Tihamér és Dálnoki Márk-Attila.

Szerdán, május 29-én az autószerelés területén tevékenykedő diákok mérettetek meg, nem csak gyakorlati próbákat kellett kiállniuk, hanem egy kis elméleti kérdésekből álló teszttel is szembesültek a fiatalok. Bálint Ákos-Csanád autómérnök lelkesítette a fiatalokat és felügyelte a verseny jó hangulatát. A feladatatok között szerepelt kerékcsere, gyertyacsere és különböző méréstechnikai feladatok, amik elengedhetetlenek egy jó autószerelő esetében. Ezen a napon is egy szakmai zsűri értékelte a legjobbakat, mégpedig a Sepsiszentgyörgyi Autószerelők Egyesülete részéről: Szabó Antal, Dálnoki Barna és Csiszér Csaba, valamint Lázár Attila biztosította a verseny igazságos menetét. Számos szakmabeli látogatott el a versenyre és élesben figyelhette meg a versenyzőket amint az adott autókon végzik el a gyakorlati próbákat. A versenyen első helyen végzett Fazakas Attila, második helyezést ért el Blága Attila és harmadik lett Kelemen Zsombor Lajos, valamint dicséretben részesültek Pataki Áron László, Farkas Botond Lóránd és Dálnoki Barna diákok.

Csütörtökön, május 30-án az elektrotechnika szakos diákok versenyeztek, a versenyzők feladata összetett volt, a rendelkezésre álló elektronikai eszközök segítségével egy önjáró autorobotot kellett összerakniuk és megprogramozniuk. Bilibók Mátyás a verseny kezdete előtt bemutatót tartott a diákoknak és tippeket osztogatott a programozhatósághoz, segítve minden csapatot, hogy be tudja állítani a robotját. A robotnak 4 különböző próbatételt kellett kiállnia, eltérő nehézségi szinteken. Minden probatátel után a diákok átprogramozták a robotot, hogy a következő próbatételt sikeresen ki tudja állni. A legnehezebb próbatétel pedig az volt, hogy egy labirintusból kellett kijutnia magától a robotnak. Szakmai zsűri ámulattal figyelte a csapatok lelkesedését és igyekezett értékelni szakmai szempontból: Lázár Attila, Antal Zoltán, az AB INITIO RESEARCH SERVICES cég képviselője és Földes Levente, a KRISTO cég képviselője. A diákok ügyesen vették a kihívásokat és a következő helyezéseket érték el:

  • első helyezést értek el: Rab Hunor-Imre és Keresztes Bálint csapata
  • második helyezést értek el: Veres Zoltán-József és Kovács Dávid-Árpád csapata
  • harmadik díjat vihettek haza: Fazakas Nándor és Mezei Roberto–Levente csapata
  • dicséretben részesültek: Prázsmári Dávid-László, Máthé István, Izsák Tibor Koppány, Kész János Tamás, Veres Csongor és Szilágyi Harold.

Számos látogatója volt a versenyeknek, köztük helyi vállalkozók és szakemberek is ellátogattak, valamint személyesen látogatott el a szerdai eseményre a Kovászna megyei Munkaerőelosztó Ügynökség igazgatója, Kelemen Tibor, aki üdvözli a projekt által képviselt kezdeményezéseket. A csütörtöki versenyre ellátogatók között volt Lázár Zoltán külgazdasági attasé, Deák Gyöngyvér, a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat (CED) Sepsiszentgyörgyi iroda irodavezetője és Sulyok-Pál Andrea a Prowood klaszter képviselője, akik megfigyelhették az ifjú tehetségeket verseny közben és beszélgethettek a szervezőkkel a fiatalok potenciáljáról. Demeter Dávid, a Puskás Tivadar Szakközépiskola igazgatója is biztosította a szervezőket a további támogatásáról, valamint a projektmenedzser, Mihálcz Szende-Beáta is elmondta, hogy ez az alkalom csak egy teszt volt, jövőre mindenképp jobbat szeretnének szervezni és számukra nagyon fontos, hogy a diákok milyen visszajelzéseket adnak, hogyan érezték magukat a verseny alatt és mi az amivel jobb lehet a 2020-as Szakmák Versenye.